12/05/2020 - Corona: Financiƫle hulp (Tozo) voor Nederlandse ondernemers met woning in Duitsland

Created with Sketch.

In Nederland en in Duitsland vallen ze buiten de boot als het gaat om overheidssteun: ondernemers met een bedrijf in Nederland, die zelf over de grens wonen. Inmiddels is er steeds meer aandacht voor steun aan deze groep Nederlanders en er wordt gelobbyd bij de Nederlandse overheid. In de Nederlands-Duitse grensregio gaat het geschat om enkele honderd ondernemers.


Grensoverschreidende ondernemers hebben weliswaar in Nederland hun onderneming en zijn daar in het handelsregister ingeschreven, maar hun levensmiddelpunt is in Duitse grensgemeentes zoals Nordhorn, Gronau, Kleef en Aken. Deze ondernemers kunnen geen aanspraak maken op Nederlandse staatssteun omdat hun woonplaats buiten Nederland ligt. In Duitsland maken ze geen aanspraak op steun omdat zij hun sociale verzekeringsbijdragen aan de Nederlandse overheid afdragen. Daarbij speelt bovendien een rol hoe lang iemand al in Duitsland woonachtig is.

Bij het Nederlandse ministerie is inmiddels een plan ingediend om een uitzondering te maken voor grensgemeentes waar Nederlandse ondernemers wonen. Het ministerie heeft dit echter (nog) niet goedgekeurd, maar de eerste Duitse grensgemeentes lobbyen nu al om deel uit te maken van zulke uitzonderingsgemeentes.


Overigens heeft Nederland in de omgekeerde situatie heel onbureaucratisch haar hulp wel toegankelijk gemaakt voor ondernemers die in Duitsland een bedrijf hebben, maar in Nederland wonen. Daarvan profiteren dan ook de (Duitse) grensgemeentes, net als van grensoverschrijdende werknemers en economisch verkeer in het algemeen.

Tax Design neemt het standpunt in dat zowel de Nederlandse voorwaarden (woonplaatseis) als ook de Duitse voorwaarden (plaats waar belasting betaald wordt) in strijd zijn met het EU-recht. Indien u al een beschikking (afwijzing) heeft ontvangen, is het van belang om hiertegen op tijd in bezwaar te gaan. Twijfelt u erover of uw aanvraag ten onrechte is afgewezen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij zoeken gezamelijk naar mogelijke oplossingen. Direct contact: +31 (0)43 204 1359.

09/04/2020 - Corona: Hoe de grens over als Nederlandse werknemer met woning in Duitsland (en vice versa)

Created with Sketch.

06/04/2020 - Corona: De fiscale behandeling van homeoffices in grensoverschrijdende gevallen

Created with Sketch.

15/11/2019 - "Blauwe brief" voor gepensioneerde Nederlanders in Duitsland. Zij beginnen de gevolgen van het gewijzigde Nederlands-Duitse belastingverdrag te voelen

Created with Sketch.

17/09/2019 - Prinsjesdag 2019: Dit zijn de gevolgen voor Nederlandse particulieren, ondernemingen en ondernemers in Duitsland

Created with Sketch.

26/04/2019 - Nederlandse werknemers met woonplaats in Duitsland moeten extra stappen zetten voor hun recht op alle heffingskortingen

Created with Sketch.

01/04/2019 - Tax Design opent nieuwe vestiging in hartje Maastricht

Created with Sketch.

Tax Design opent haar nieuwe vestiging aan de Boschstraat 21A, midden in het centrum van Maastricht. En u bent van harte uitgenodigd! 

 

Wie Maastricht al kent, weet dat de stad erg internationaal is - net als wij. De ligging in de drie landen regio Nederland-Duitsland-Belgie sluit bovendien goed aan bij onze werkzaamheden. Het Boschstraatkwartier zit overigens vol met geschiedenis en ontwikkelingen. Unieke winkels, sfeervolle horecagelegenheden en veel kunst en cultuur zijn letterlijk voor de kantoordeur te vinden.

 

Onze openingstijden zijn dan ook op uw gemak afgestemd: Op zaterdag een adviestraject op gang zetten en aansluitend met de familie gezellig het centrum in? Of tussendoor een rondleiding door de historische stadskern, terwijl wij uw aangifteproces opstarten?  Het kan allemaal.


Wij zijn goed bereikbaar met

  • de auto (eigen parkeergarage), 
  • het OV (bushalte Boschstraat/Maagdendries),
  • te voet (bijvoorbeeld vanaf Maastricht CS),
  • het internationale trein- en luchtverkeer.Nieuwe contactgegevens:

Tax Design B.V.

Boschstraat 21 A

6211 AS Maastricht

Nederland 

+31-(0)43-204 1359

welcome@tax-design.nl